Utazás 1. Előkészületek

19:11


Kép forrása: Google
Sziasztok!

Ígértem Nektek, hogy készülök utazással kapcsolatos bejegyzéssel, ugyanis az idén újra New York-ba utazom. Így itt is az első bejegyzés, melyben az előkészületi procedúra néhány fontos információját osztanám meg Veletek. Húgom is segített a pontok összeírásában, ugyanis jelenleg Ferihegyen dolgozik a földi kiszolgálás (check in pult, stb.) szférában. Sok apró infót tud, melyre sokan nem is tudják a pontos választ. Az első részben bemelegítésként bemutatom a repülőjegy vásárlás menetét és az ESTA igényléssel kapcsolatos hasznos információkat.

Repülőjegy

-Az idők során két oldalt használtam a repülőjegy árak listázásához, megbízhatónak bizonyultak : www.pelikan.hu és www.skyscanner.hu . Nagy segítség lehet az olcsóbb, akciósabb repülőjegyek megtalálásában.

-Én személy szerint nem mindig bízok meg az ilyen közvetítő oldalak hitelességében, így inkább az ott kiválasztott légitársaság hivatalos honlapján veszem meg a jegyet, még akkor is ha az picivel drágább, mint a fent említett oldalakon. Rengeteg pénzt kiad egy összegben az ember ilyen alkalomkor, így fontos, nehogy átvágjanak.

-Érdemes alaposan elolvasni a légitársaságok által kínált feltételeket, hiszen cégenként eltérőek lehetnek a poggyász (méret, darabszám, súly) és egyéb feltételek.

-Vásárlás előtt érdemes lecsekkolni, hogy van-e elegendő pénzösszeg a számlánkon és az online felületen elfogadott az adott kártyatípus.

-Az internetes jegyvásárláskor kiemelten fontos a pontos adatok megadása, ehhez sokszor kiemelten fontos a minimális angol nyelvtudás. A név pedig maximum három betűben különbözhet. Kérés esetén a reptéren ezt változtatni lehet, viszont költséggel jár. Itt is érvényes az alapos átolvasás.

-Ha egyszerre többen utaznak érdemes egy foglalási kóddal utazni, hiszen így könnyebben kerülhetnek a csoport tagjai a gépen egymás mellé, nem lesznek szétszórtan ültetve a fedélzeten.

-A jegyvásárlás során kapott foglalási kódot erősen ajánlott az utazáskor magunknál tartani, hiszen ennek segítségével könnyű az esetleges kérések/problémák megválaszolása.

-Néhány fapados légitársaságnál érdemes csomagot vásárolni, ugyanis bizonyos légitársaságok jegye nem mindig tartalmazza a csomag árát.

ESTA

Magyarország része a vízummentességi programnak, így csak az elektronikus beutazási engedélyre ( ESTA) van szükség az USA-ba utazáshoz, USA-beli átszálláshoz. Nincs szükség speciális iratokra, csak az útlevél szükséges. Ez a rendszer tulajdonképpen elővizsgálja az adott országba beutazó illető adatait az indulás előtt, viszont a jóváhagyott engedély megléte nem garantálja az adott országba való belépést. Az igénylést legkésőbb az utazás előtt 72 órával meg kell kezdeni.
Az ESTA igénylése egyszerű, körülbelül 5 percet vesz igénybe és körülbelül 14$-ba kerül fejenként, melyet egyszerűen kifizethetünk az online igénylés utolsó lépéseként. Nagy előnye az oldalnak, hogy az információk már magyar nyelven is elérhetőek, így az egész procedúra nagyon könnyű.
-A jóváhagyott beutazási engedély másolatát pedig az utazásra is magunkkal visszük, szükséges lehet a megléte.


Bevezetésként ennyit szerettem volna elmondani a repülőjegy vásárlásról és az ESTA igényléséről. Az Utazás sorozat második részében pedig a repülőtéri hasznos információkat fogom bemutatni nektek, a későbbiekben pedig majd következnek a bejegyzések az eltöltött napokról.



 Noémi

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Az expedia-n repjegyet venni az égvilágon semmilyen kockázattal nem jár, viszont egyszerre több légitársaság járatai vannak fenn. Több mint 20 óceánátrepülés után sem volt a férjemnek gonja velük.

    Aki elsőre megy óceánon túlra, úgy foglaljon repülőt, hogy az átszállásra legalább másfél órát hagyjon, de ez tényleg a minimum. Két oka van, egyik, hogy késhet a repülő, a másik, hogy Londonban és Frankfurban is kb. külön reptér a kontinenes belüli, és a kontinensen túli. Frankfurtban a repülő landolása és a második kapu megtalálása között 40-50 perc is eltelhet úgy, hogy mi pontosan tudjuk már, hogy merre kell menni, és vannak mozgójárdás is. Ne örüljetek az 50 percet átszállásnak, nem buli lekésni a repcsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy kiegészítetted! :)
      Igazán írhattam volna az átszállásra szánt időt, hiszen az is nagyon fontos, sokszor késnek a gépek és sokszor kell terminált is váltani, ami szintén váratlanul meghosszabbíthatja az átszállást.

      Törlés
  2. Még sosem repültem, szerintem én félnék a repüléstől. Mindenesetre hasznos poszt volt, köszönöm :)

    www.neon-rider-world.blogspot.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az tény, hogy bonyolult a repülés, de maga az élmény feledhetetlen!
      Remélem egyszer sikerül majd kipróbálnod! :)

      Törlés